Saturday, 31 March 2012

rather than point finger, do something instead.


Assalammualaikum,

Apa khabar, my dear friends? Sebenarnya tadi aku ada baca something yang, entah lah. Nak gelak pun ada. Nak marah pun ada. Kawan aku ada retweet pandangan seseorang yang berbunyi “If Malaysia have an excellent education system then why do we still have stupid leaders being elected by stupid people?”. Emotional betul dia ni. Do you really mean it?

Kalau kau rasa macam tu, kenapa kau tak jadi clever leader untuk bersaing dengan stupid leaders tu? Hairan aku? Do humans only have mouth but not hands and brains? Why they always complaining but not do some actions? Semua orang boleh bercakap tapi tak ramai yang dapat bertindak. Pemimpin dipilih atas kepercayaan rakyat. Kalau semua orang percaya dia, tapi kau seorang yang tak, pindahlah. Nabi Muhammad tinggalkan makanan yang tak sedap sebab dia taknak dapat dosa herdik makanan itu.

Orang yang nak berseronok di dunia bermakna dia taknak berseronok di akhirat. Kalau pemimpin buat sesuatu menyusahkan rakyatnya, dia akan diseksa di akhirat kelak. Dari kita dapat dosa mulut, lebih baik banyak berdoa agar Allah akan beri pemimpin yang lebih baik pada masa akan datang. Percayalah pada balasan Allah. Sesungguhnya ia lebih dahsyat dari apa sahaja hukuman dalam dunia. Sangat setimpal dan adil.

Tapi kalau anda rasa anda lebih baik berbanding mereka, lakukanlah sesuatu. Jika anda tak mampu, sekurang-kurangnya anda ada niat yang baik dan Allah pasti balas dengan kebaikan. Kutuk dan peril ni buat habis air liur je. Cubalah buat sesuatu yang berfaedah.

Bagaimanapun, aku anggap orang yang tulis pandangan dia tu adalah orang yang cuba mengubahnya. Bukan seorang yang tidak memberi manfaat pada orang lain. Dan kepada yang kuat komen orang tu, fikirlah. Menyuarakan pendapat pada orang yang boleh mengubahnya tak salah. Yang salah adalah kutuk orang lain sedangkan dia tak menyumbang apa-apa.

No comments:

Post a Comment